22-12-2017 Aantal fouten in Nieuwe website aangepast en verwijderd .

Hoe kweek ik noordse goudvinken - europese-cultuurvogels.nl

Logo grote goudvink
Welkom op de website :
www.europese-cultuurvogels.nl
Ga naar de inhoud
Hoe kweek ik.
================================================================================================================================
Ik zal hier proberen een samenvatting te schrijven hoe ik mijn vogels kweek :

Omdat ik in een ruimte kweek waar geen daglicht aanwezig is moet ik de mijn vogels in broedstemming brengen door middel van kunstlicht, ik kweek in van Keulen broedkooien van 120 lang 50 hoog en 40 diep al deze kooien zijn voorzien van gedempte led-verlichting zodat ik met kunstlicht de dagsituatie zo goed mogelijk kan nabootsen, tevens hangen er in de kweekruimte een aantal vogeldaglicht T5-TL lampen.
Dit gehele licht-systeem wordt geregeld door digitale led-dimmers welke ik zelf kan programeren met computer, zie uitleg en afbeeldingen door deze link (led-verlichting) te volgen.
Ik heb zelf een (lichtschema) gemaakt, als de vogels uit de rustperiode komen stel ik de koppels (meestal in december) samen en gaan ze in de broedkooien ik heb ze dan op 9,0 uur licht zitten, op 1 januari begin ik met die 9,0 uur en ga stapsgewijs opvoeren zodat ik eind maart op 15 uur licht zit, de voeding wordt in deze periode natuurlijk ook geleidelijk aangepast. (bv op 1- jan begin ik met 2 x eivoer per week en vanaf eind maart zit ik op 5 x eivoer per week).
Ongeveer eind maart, begin april plaats ik de broedblokken, en geef ik het nestmateriaal daarna zullen er na een week of twee eieren volgen.
Vanaf het moment dat de broedblokken zijn gegeven wordt het goed opletten of de man niet lastig wordt naar de pop, het nest of het 1e ei, is dat wel het geval dan ga ik de eieren raapen en zet ik de man s'avonds apart ik kan dit doen door in mijn broedkooien een tussenwand van gaas te plaatsen zodat de pop en de man elkaar nog wel kunnen zien, s'morgensvroeg raap ik het gelegde ei, leg er een kunstei voor in de plaats en laat de man weer bij de pop dit herhaal ik tot het 4e ei is gelegd.
De pop krijgt dan alle gelegde eieren terug en de man blijft vanaf dat moment apart, de pop legt meestal nog 1 of 2 eieren erbij, dat is geen enkel probleem zonder man, die eieren zijn bijna altijd bevrucht.
Is het een goed koppel en is de man niet lastig naar de pop dan laat ik het koppel natuurlijk mooi samen en zet de man niet apart.
Tijdens het broeden vanaf het 1e ei krijgen de vogels geen eivoer meer totdat het eerste jong na 13/14 dagen uitkomt, dan start ik weer met het geven van eivoer en voeg dan ook elke dag extra diepvries-pinkies/buffelowormpjes toe, dit blijf ik geven totdat de jonge uitvliegen, daarna ga ik het voeren van extra pinkies/buffelowormpjes weer wat afbouwen.
Na een dag of 5/6 is het meestal tijd om te gaan ringen, dit hangt natuurlijk sterk af hoe hard de jonge groeien, na een dag of 7/8 laat ik voorzichtig de man weer bij de pop en jonge, hou dan goed in de gaten of hij de jonge ook netjes mee gaat voeren, Doet hij lastig naar de pop of jonge gaat hij weer apart en probeer ik het de volgende dag nog eens.
Vliegen de jonge uit, dan zal de pop aan een nieuw legsel beginnen, soms al eerder, gaat alles goed dan neemt de man de verzorging van de jonge op zich en kan de pop rustig haar 2e ronde broeden.
Zijn de jonge een dag of 30 oud, even goed in de gaten houden of ze zelfstandig eten/drinken dan kunnen ze bij de ouders weg.


Mochten er vragen en/of opmerkingen zijn dan kunt U altijd contact met mij opnemen.

Ik doe altijd 2 broedronde om de vogels niet te veel te belasten, verder wens ik iedereen een goede kweek toe.
Hieronder (afbeeldingen en link) hoe ik mijn kweekgegevens bewaar.
================================================================================================================================
ringen bord
kweekkaart
zooeasy
Copyright 2013, Theo van Bergen ( www.europese-cultuurvogels.nl ) All rights reserved.
Alle teksten en afbeeldingen op deze website vallen onder auteursrecht, elke reproductie op welke manier ook is verboden zonder voorafgaande en geschreven toestemming van de auteur.
Terug naar de inhoud